Witam!
Na forum jest dużo informacji na temat hamulca ręcznego ale mój problem polega na tym że nie mam ręcznego w lewym kole (hamulce tarczowe).Z linką jest wszystko ok ale zauważyłem że przy zaciągniętym ręcznym z tyłu zacisku ramię gdzie przychodzi linka opiera się o ogranicznik MAX.Przy opuszczonym ręcznym ramię cofa się tylko do połowy a powinno cofnąć się do pozycji MIN.Zdjąłem więc linkę i ramię cofnęło się do pozycji MIN co dziwne ramię można poruszać swobodnie palcem bez żadnego oporu.Wyczytałem na forum że przyczyną mogą być pęknięte sprężyny talerzowe w docisku ale przecież przy pękniętej sprężynie ramię przy zdjętej lince nie cofało by się samoczynnie.Postanowiłem wylać płyn z docisku i odpowietrzyć tył hamulców.Niestety nic nie pomogło.Czy ktoś ma jakiś pomysł jak usunąć tą awarię?Aha dodam że nożny hamulec jest ok.Tłoczki w zacisku nie są zapieczone.
Pozdrawiam.
sprawdź pancerze linki hamulca ręcznego jak i mechanizm tłoczka mialem ten sam problem w lewym tylnym kole. u mnie przed naprawa ręczny chodził na 3 ząbki a teraz max na 8
diagnoza:
peknieta oslona linki hamulca ręcznego ( wymiana linek)
zapieczony mechanizm tłoczka (regeneracja mechanizmu zacisku)
Auto: Skoda Octavia I
Kolor: Srebrny
Pojemność: 1,8T 20V
Moc: 150KM
Typ silnika: AGU
Gaz: STAG-4
Czy mógłby ktoś wypowiedzieć się, czy w opisanym tu przypadku powinno wystarczyć wykręcenie i nasmarowanie samego tłoczka, czy jest konieczność demontażu całej dźwigni hamulca ręcznego, wymiana o-ringów itp.?
Już nie chciałem zakładać nowego tematu, wiec napiszę tutaj. Koledzy powiedzcie ile tak mniej więcej kosztuje wymiana no całego zestawu tylnych hamulców (bębny,szczęki, wężyki, rurki, tłoczki itp) i ile w tym robocizna kosztuje?
za całość średniej klasy szczęki i cylinderki bębny miałem spoko cylinderki puściły i zalały wszystko od razu wymieniłem wszystko co tam było w środku. 800 to chyba w serwisie na najdroższych częściach
Jeszcze tylko takie pytanko ile kosztuje zestaw, na 2 koła firmy ATE? Chodzi mi tak jak wcześniej bębny, szczęki, cylinderki itp). Orientacyjnie oczywiście.
Komentarz